iPhone 4s ‘ in incelemesini yapan iphoneturkey.biz sitesine teşekkür ediyoruz.
Dış Görünüm
Öncelikle belirtmeliyim ki iPhone 4S’i ilk elime aldığımda, geçen sene iPhone 4′ü ilk yakından gördüğüm kadar heyecanlamadım. iPhone 4, dış görüntüsünden içindeki özelliklere göre iPhone 3GS’ten çok farklı olduğu için herkesi çok heyecanlandırmıştı. iPhone 4S ise iPhone 4 ile dış görünüm olarak çok benzer olduğu için yep yeni bir cihaz etkisi bırakmıyor.İki cihaza dışarıdan dikkatli bakıldığında tek farkedilen, metal çerçevelerinin ayrım yerleri oluyor. Bildiğiniz gibi iPhone 4′ten itibaren bu metal çerçeveler cihazın antenleri (Telefon, Wi-Fi, GPS, vs.) olarak kullanılıyor. Fakat geçtiğimiz sene Apple, iPhone 4′ün bu yeni anten tasarımından dolayı çok fazla şikayet almıştı. Özellikle çekimin zayıf olduğu yerlerde kullanıcılar bu metal çerçeveyi belli bir şekilde tuttuklarında, sinyal ciddi derecede düşüyordu.
Apple iPhone 4S’te ise, anten olarak kullandığı bu metal çerçevelerin hem ayrım noktalarını değiştirmiş, hem de teknolojisinde değişiklik yaparak çekim konusunu iyileştirerek kökten çözmüş.
Yeni A5 İşlemci ve Performans
iPhone 4S’in iPhone 4′e göre en büyük farkını oluşturan özelliklerden başlıcası yeni A5 işlemcisi (CPU) dolayısıyla hızı. Apple’ın ilk olarak iPad 2′de kullandığı bu işlemci cihazın genel performansını iPhone 4′e göre iki katına, grafik performansını ise 7 katına kadar çıkartıyor.Açıkçası iPhone 4S’i kullanmaya başladığımda bu performans artışını hissettim. Gerçi iPhone 4′ümün performansından oldukça memnunum ama menüler arasında geçişte veya uygulamaların açılışında iPhone 4S’te hissedilir bir iyileşme var.
Bu performans artışı da zaten daha evvel iPad 2 İncelemesi‘nde de paylaştığımız GeekBench testlerinde de bariz görülüyor. Geekbench uygulamasını hem iPhone 4′e, hem de iPhone 4S’e yükleyip test yaptığımızda, iPhone 4S’in performans puanı (623), iPhone 4′ün performans puanının (373) nerdeyse 2 katı çıkıyor.
Ayrıca yukarıdaki test sonuçlarında da gördüğünüz gibi iPhone 4S’in 715 MHz’lik bir ARM işlemcisi bulunuyor. (iPhone 4 ise 409 MHz’lik) Fakat her ne kadar 4S’te işlemci arttırılmış olsa da, hafıza (RAM) kapasitesi iPhone 4 ile aynı tutulmuş. (512 MB)
Ben grafik (OpenGL) performansı ayrıca detaylı testler yapmadım ama yabancı bir teknoloji sitesi tarafın yapılan testlerin sonuçlarını aşağıdaki grafikte paylaştım. Gördüğünüz gibi iPhone 4S’in grafik performansı iPhone 4′ün kat kat üstünde ve nerdeyse iPad 2 kadar. Ayrıca piyasadaki diğer rakiplerinin de üstünde.
Kaynak: www.anandtech.com
3G Speed Test
iPhone 4S’in, iPhone 4′e göre hız konusunda iyileştirildiği diğer bir noktada Hücresel Veri yani maksimum 3G hızı. Ülkemizde genelde 3G olarak bilinen ve GSM operatörleri tarafından sağlanan mobil internet teknolojileri sürekli gelişim gösteriyor. Bu gelişim neticesinde de baz istasyonlar üzerinden indirebileceğimiz maksimum veri hızları da sürekli artıyor.iPhone 4S ile Apple, bu güncel teknolojilere ayak uydurmuş ve yeni cihazında 14.4Mbps’e kadar indirme (download) hızlarını destekler hale gelmiş. Ben de iPhone 4S’teki bu farkı görebilmek için, her zaman yaptığım gibi SpeedTest uygulaması ile iPhone 4 ile karşılaştırmalı bir test yaptım.
Fakat tahmin ettiğim gibi bu farkı ülkemizdeki testlerde göremedim. Bunun nedeni de teorik olarak 14.4Mbps maksimum indirme hızları olsa da operatörlerin bu hızları pratikte sunamaması. Lakin yukarıdaki ekran görüntülerinden olduğu gibi aynı ortamda yaptığım testlerde iPhone 4S biraz daha iyi sonuçlar verdi.
Siri
Apple’ın iPhone 4S ile ön plana çıkarttığı ve sadece iPhone 4S’te çalışan diğer bir yenilik de, sesli komutlarımızı algılayıp cihazımızda işlemler yapabilen Siri ismindeki sesli asistan. Siri’nin en büyük özelliği akıllı olması, yani bir konuyla ilgili komutlar vermeye ya da soru sormaya başladığımızda, hatalarını öğrenip daha doğru cevaplar vermeye başlıyor.Aslında Siri, gün içinde sık sık arabasıyla seyahat edenler ya da işi gereği elleri sürekli kirli veya eldivenli olanlar için çok faydalı bir özellik. Fakat şu an için Türkçe’mizi desteklemediği için Siri bizim işimize çok yaramıyor. Fakat ingilizce bilen kullanıcılar yine de bir çok özelliğinden yararlanabiliyor.
Ben de fakir ingilizcem ile Siri’ye bazı basit sorular sorarak test etmeye çalıştım. Açıkçası şunu belirtmeliyim ki Siri, iPhone 4S’i ilk defa kullanmaya başlayanlar için tam bir oyuncak Yani Siri’nin vereceği cevapları merak ettiğimiz için alakalı alakasız her türlü soruyu sorduk
Tabii ilk başta ingilizce saat kaç, hava nasıl gibi sorular sorduk. Siri, beni kötü telefuzumu bile anlayıp soruları aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi gayet güzelce cevapladı.
Fakat Siri her ne kadar basit sorularımızda bize yardımcı olsa da, en yakın eczaneyi sorduğumda “Find a pharmacy around me” üzgün olduğunu ve ülkemizde bu tip sorulara cevap veremediğini belirtti
Her ne kadar Siri mekan bulma konusunda bizi üzse de, bazı sorularımıza verdiği şakacı cevaplar ile oldukça güldürdü. Örneğin “Dünyadaki en iyi akıllı telefon hangisidir?” diye sorduğumuzda “Şu an konuştuğunuz” anlamında cevaplar aldık Tabii ülkemiz insanı yaratıcı zekasıyla daha ilginç sorular bulup Siri’yi zorlayacaktır
Ben Siri’yi ne kadar anlatsam boş, siz en güzeli Apple’ın en son yayınladığı aşağıdaki Siri reklamına bir gözatın :
8MP ‘lik Yeni Kamera
Apple’ın iPhone 4S’te epey iyileştirmeler yaptığı ve yeni özellikler eklediği diğer bir donanımı da kamerası. Biliyorsunuz iPhone 4′te 5 Mega Piksellik bir kamera bulunuyor. iPhone 4S’teki kamera ise 8 Mega Piksel. Bunun haricinde de kamerada epey teknolojik iyileştirmeler yapılmış.Açıkçası cihazı çok fazla deneyemediğim ve açık alana çıkma imkanım olmadığı için kamerasını dört dörtlük test edemedim. Fakat iPhone 4 ile karşılaştırmalı olarak yaptığım testlerde ilk dikkatimi çeken iPhone 4S’in kamerasının yakın çekim yeteneği oldu. Aşağıdaki ekran orijinal fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi iPhone 4S yakın çekimleri çok daha iyi yapıyor ve çok daha iyi fokusluyor.
iPhone 4S ile çekilmiş yukarıdaki fotonun orijinalini görmek için lütfen üzerine tıklayınız.
Yukarıdaki fotoğraftaki minyatür objeleri çok yakından hem iPhone 4S hem de iPhone 4 ile çekmeye çalıştım. Fotoğrafçılıktan çok anlamam ama zaten iPhone 4S’te amaç kullanıcılar usta fotoğrafçı olmasa da kolayca güzel fotoğraf çekmelerini sağlamak. Açıkçası iPhone 4S ile özellikle yakından çektiğim fotoğraflar çok daha başarılı oluyor, özellikle minik detayları göstermesi bakımından. Eğer iPhone 4S’in makro çekim yetenekleri ile ilgili daha fazla örnek görmek isterseniz, o zaman mutlaka bu link‘e bir gözatın.
iPhone 4 ile çekilmiş yukarıdaki fotonun orijinalini görmek için lütfen üzerine tıklayınız.
Uzak mesafeli fotoğraflarda ise açıkçası iki cihazın kamerası arasında çok büyük fark göremedim. Fakat iPhone 4S’in kamerası çok hızlı açılıyor ve tepki veriyor, ayrıca fokuslamayı çok daha iyi yapıyor.Sonuç
Yazının başında da belirttiğim gibi iPhone 4S’i henüz dört dörtlük yani uzun süreli bir teste tabi tutamadım. Fakat ilk izlenim her zaman önemlidir. Açıkçası iPhone 4S, iPhone 4′e göre gerçekten iyileşmiş fakat iPhone 4 sahiplerine “Eski cihazınızı mutlaka satın ve iPhone 4S alın” diyemeyeceğim. Bence iPhone 4 sahiplerinin iPhone 4S’e geçiş yapmasına çok gerek yok.Fakat artık cihazları iyice eskimiş olan iPhone 3G ve 3GS sahiplerine iPhone 4S’i kesinlikle tavsiye ediyorum. Bence 150-200 TL daha ucuza gelse bile iPhone 4 almayın derim. Cihazınızı yenileyecekseniz mutlaka iPhone 4S’e geçiş yapın.
iPhone 4S ile ilgili ilk izlenimlerim şimdilik bu kadar. Bu vesileyle bu inceleme yazısı için cihazını kullanmama imkan veren arkadaşıma tekrar teşekkür ederim. (Artık gelen soruları cevaplarsın Bahaedin
No comments:
Post a Comment